Verf / Kwasten en dergelijke

Er zijn een aantal soorten verven die speciaal voor het rebornen en newbornen zijn gemaakt namelijke Genesis, Authentic Reborn, Jo Sonja en Real Effect paint

Verf

 

Er zijn ontzettend veel soorten verf die bij het rebornen en newbornen worden gebruikt. Dit is zowel verf die speciaal is gemaakt voor re- en newbornen, als verf die eigenlijk voor andere doeleinden wordt gebruikt. Hier volgt een uitwerking van een aantal soorten verf die speciaal voor het re- en newbornen zijn gemaakt.

 

 • Genesis heat set olieverf

Deze verf is niet giftig en niet schadelijk. Na afbakken in de oven (130 graden gedurende 9 minuten) trekt de verf in het vinyl waardoor deze kleurvast blijft en ook na verloop van vele jaren niet gaat schilferen. Deze verf is verkrijgbaar in 30 verschillende kleuren en ook zijn er een aantal mediums en vernissen van te verkrijgen. De verf moet bij het verwerken nog op kleur gemengd worden en verdund worden met geurloze verdunner.

 • Authentic reborn heat set olieverf

Van de firma Secrist, deze verf is al gemengd naar de juiste kleur, de toepassing staat bij de kleur vermeld (bijvoorbeeld veins, blush, lip of nail). De verf kan recht uit het potje of enigzins verdund met geurloze verdunner gebruikt worden.  Ook deze verf dient afgebakken te worden op 130 graden gedurende 9 minuten.

 • Real effect acryl vinylverf

Dit is een verf op waterbasis en hoeft niet te worden afgebakken. Deze verf droogt volledig aan de lucht in ongeveer 72 uur. Het is een elastische verf die erg krasvast is, door het hoge pigmentgehalte behoud deze verf vele jaren zijn uitstekende kwaliteit. Verkrijgbaar in 12 kleuren en verschillende soorten mediums.

 • Jo Sonja acryl vinylverf

Ook dit is een verf op waterbasis en hoeft niet te worden afgebakken. De verf moet echter wel 1 : 1 gemengd met een activator anders hecht de verf niet aan het vinyl. Na 24 uur drogen is de verf niet meer te verwijderen. Van deze verf zijn 34 kleuren beschikbaar en ook van deze verf zijn verschillende mediums te verkrijgen.

Kwasten

 

Het is handig om een basisset kwasten samen te stellen voor het rebornen, je kunt alle kwasten los aanschaffen maar via verschillende internetwinkels kun je ook een basisset of proffesionele set kopen. Hier volgt een uitleg van een aantal kwasten die bij het re- en newbornen worden gebruikt.

Een algemene kwast kan gebruikt worden om verf te verdunnen en te mengen. Ook kun je er huidlagen mee aanbrengen.
 • Algemene kwast

Zoals de naam misschien al doet vermoeden kan deze kwast voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Je kunt er de verf mee mengen en verdunnen, ook is het een handige kwast om huidlagen aan te brengen. Gebruik na deze kwast altijd een make-up sponsje om de verf egaal te verdelen, zodat je geen strepen krijgt.

De mop kwast is geschikt om verfranden en rimpeltjes te faden / verzachten. Zorg dat je deze kwast zo droog mogelijk houdt voor het beste resultaat
 • Mop kwast

Deze kwast met brede ronde kop en zachte haren is uitermate geschikt om verfranden te verzachten, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van huidstructuur, blush en verf in de rimpeltjes. Zorg dat deze kwast zo droog mogelijk blijft voor een optimaal resultaat, dit houdt in dat je als je deze kwast gebruikt na elke paar streken de kwast droogt op bijvoorbeeld een stukje keukenpapier.

Filbert of Kattentongkwast kan gebruikt worden om lipjes en nageltjes te verven.
 • Filbert kwast / kattentong kwast

Door de afgeronde vorm is deze kwast geschikt voor het verven van lipjes en nageltjes. Als je lipjes en nageltjes verft probeer dit dan altijd met een heel klein beetje verf te doen, zo voorkom je dat het lijkt alsof de pop lippenstift en naggellak op heeft.

Ook deze kwast kan gebruikt worden om nageltjes en lipjes te verven.
 • Recht lip- en nagel kwastje

Ook deze kwast kan gebruikt worden voor het verven van nageltjes en lipjes en eventueel het aanbrengen van verf in de wat bredere rimpeltjes. 

Dit kwastje bestaat uit een aantal haartjes daardoor is het uitstekend geschikt voor het schilderen van adertjes en het inkleuren van rimpeltjes.
 • Bloedvaten- en rimpeltjes kwastje

Dit is een erg dun kwastje, wat eigenlijk maar uit een aantal haartjes hoort te bestaan. Hierdoor kun je hele mooie dunne adertjes schilderen en is het ook erg handig om de kleinste rimpeltjes mooi in te kleuren.

Deze kwast is handig voor het uitvegen van verf in rimpeltjes.
 • Deerfoot stippler kwast

De ideale kwast om verf in te rimpeltjes uit te kunnen vagen,waardoor je een natuurlijk effect krijgt. Houd deze kwast ook zo droog mogelijk door de kwast regelmatig af te doen aan een stukje keukenrol of een doekje.

Geurloze thinner is nodig bij het aanbrengen van heat set olieverf om een egaal uiterlijk te krijgen.

Geurloze verdunner

 

Het ligt er natuurlijk aan welke verf je gebruikt, voor heat set olieverf is het nodig om de verf te verdunnen met geurloze verdunner. Gewone verdunner (thinner) is te sterk waardoor deze niet bruikbaar is voor het aanbrengen van de verf, je kunt deze thinner wel gebruiken als je de pop helemaal wil ontdoen van alle verf en dergelijke.

Gebruik altijd een porseleinen of metalen bakje om de verf en verdunner in te mengen. Zeker geen plastic bakjes gebruiken omdat de verf hiermee reageert.

Verfbakjes

 

Hierin kun je de verf mengen en verdunnen met geurloze verdunner, zorg ervoor dat je GEEN plastic bakjes gebruikt! De verf reageert hier namelijk mee waardoor het product niet meer verwerkt kan worden. Schaaltjes van porselein of metaal zijn wel zeer geschikt.

Make-up sponsjes kunnen worden gebruikt om verf egaal over de doll of kit te verdelen, huidstructuur aan te brengen of verf uit de rimpeltjes te halen.

Make-up sponsjes

 

Deze zijn nodig voor het egaal verdelen van de verf op de kit of pop, ook kun je ze gebruiken voor het aanbrengen van huidstructuren en het uitvegen van verf in rimpeltjes.

Huidstructuur kun je op verschillende manieren aanbrengen, namelijk met een natuurspons, speciale kwasten genaamd berrymakers of met een make-up sponsje met gaten erin.

Materialen voor huidstructuur te maken

 

Huidstructuur kun je op verschillende manieren aanbrengen op de pop of kit, hoe je dit kunt doen kun je lezen bij hoe maak ik zelf... De volgende materialen kun je ervoor gebruiken:

 • make-up sponsje voor grovere huidstructuur.
 • natuurspons voor fijnere huidstructuur.
 • make-up sponsje met gaten erin (zie foto) geeft eenzelfde effect als een natuurspons.
 • berrymaker, die is een speciale "kwast" waardoor je puntjes op de huid kunt zetten, hoe dikker de "kwast" hoe groter de puntjes.